המשכנתא היא כידוע ההתחייבות הכספית הגדולה ביותר שרובנו לוקחים במהלך חיינו, מדובר על החזרים שיש לבצע בכל חודש למשך תקופות ארוכות מאוד ועל חוב שבפועל תמיד נמצא בראש. לכן לווים רבים ישמחו לדעת שיש נושא לא מוכר מאוד שנקרא הקלות וקיזוזי מס לבעלי משכנתא. כאשר מדובר על החזרים חודשיים כבדים וארוכי טווח, כל הקלה או הטבה כלכלית יכולים לסייע. קבלת הטבות מס או ביצוע קיזוז מס על בסיס משכנתאות רלבנטיים הן ללויים פרטיים והן ללווים עסקיים.
הוצאות מימון ההלוואה מאפשרות ביצוע קיזוז
כל הלוואה כרוכה בעלויות מימון, אלו העלויות שעל הלווה לשלם למלווה מעבר להחזר הקרן – קרי תשלומי ריבית משכנתא והצמדה. במשכנתאות, שהן הלוואות גדולות וארוכות טווח, תשלומי הריבית הללו מצטברים ומדובר בסופו של דבר על סכומים גבוהים מאוד. באותה עת שלווים רבים מחזירים את המשכנתא והתשלומים הנוספים הנלווים אליה, הם מחזיקים בבנקים תכניות חיסכון ופיקדונות למיניהם, תכניות אלו מניבות ריבית בשיעורים משתנים.
קיזוז מס בפועל עקב הפרשי הוצאות והכנסות מימון
לווי משכנתאות שנמצאים במצב שתואר לעיל, בו הם משלמים יותר ריבית על המשכנתא מאשר הריבית אותה הם מקבלים על חסכונות בבנק (או משלמים יותר על כל יתרת חובה לצורך העניין) יכולים לבצע קיזוז מס מול רשות המיסים. הקיזוז בפועל הוא חישוב של הוצאות הריבית על המשכנתא לעומת ההכנסה מריבית מחסכונות ופיקדונות – אנשי מקצוע מתחם המיסוי מאמינים כי מבחינת כלל המשק הישראלי ובחישוב של כמה שנים אחורה, מדובר על קיזוזים בשווי מאות מיליונים.
מיסוי עבור רווחים מפיקדונות ותכניות חיסכון
במדינת ישראל עבור פיקדונות ותכניות חיסכון צמודים למדד או למט"ח משלמים מס על הריבית הצמודה בשיעור של 25% על רווחי ריבית ריאליים (כל סכום מעל הפרשי הצמדה של המדד או המט"ח). בתכניות לא צמודות למדד או למט"ח, שיעור המס על הרווח הנומינלי הוא 15%. אי לכך, קיזוזי המס לבעלי משכנתאות הוא מול תכנית חיסכון או פיקדון על פי הגדרת הלקוח וגם עבור חלק של תכנית מסוימת.