אחוזי מימון: כמה כסף קיבלו רוכשי הדירה כהלוואה לרכישת הדירה כיחס לשווי הכולל של הדירה. בדירה של מיליון שקל עם משכנתא של 400,000 ש"ח, אחוז המימון הוא 40% למשל.
אישור זכויות מקרקעין: מסמך רשמי המפרט את כל הזכויות בנכס מקרקעי מסוים – דירה למשל. הרישום כולל שעבודים, מי בעל הזכויות בנכס, עיקולים עומדים ועוד.
ביטוח משכנתא: חובה על מנת לקבל הלוואות משכנתא, ניתן לרכוש פוליסה דרך הבנקים המסחריים או לבצע סקר שוק ולרכוש פוליסה באופן עצמאי (ולרוב זול יותר). ביטוח משכנתא כולל ביטוח חיים ללווים הרשומים וביטוח מבנה לדירה עצמה.
ביטוח משכנתא הוא גם סוג של בטוחה עבור הבנק, בנוסף לשעבוד הנכס עצמו.
גרירת משכנתא: בפועל זהו תהליך של העברת משכנתא קיימת מנכס אחד לנכס אחר – בלי שינוי התנאים והסכומים. "פשוט" מעבירים את השעבוד מדירה אחת לדירה אחרת שהלווים מעוניינים לרכוש.
הלוואת גישור: הלוואת משכנתא מיוחדת המיועדת לגשר על תקופה שבין מכירת דירה קיימת לרכישת דירה חדשה – כך שהלווים יכולים לבצע את העסקה, למכור את הנכס הקיים וכך להחזיר במהירות ובתשלום אחד את הלוואת הגישור.
גרייס: גרייס מהמילה הלועזית שמשמעותה "חסד". תקופה שבה יש דחייה מסוימת ומוגדרת מראש בהחזרי המשכנתא או חלק מההחזרים. למשל חצי שנה ראשונה אחרי קבלת ההלוואה שבה משלמים רק ריבית והצמדה ולא את חלק הקרן או כמה חודשים ללא החזרים כלל. הצמדה למדד: אחת מהשיטות הנפוצות בחישוב עלות/ערך המשכנתא. קרן ההלוואה מוצמדת למדד המחירים לצרכן המתפרסם אחת לחודש. כך הבנק שומר על ערכו הריאלי של הכסף. עליה במדד גוררת עליה בהחזר החודשי וההחזרים שלאחר מכן ויש להדגיש כי לרוב יש רצפת ממד כך שהבנק "מוגן" גם במקרים של ירידות מהותיות במדד. זכאות למשכנתא: הטבה ממשלתית – מטעם משרד הבינוי והשיכון – שנועדה לסייע לאוכלוסיות מסוימות לרכוש דירה. ההטבה מיושמת על חלק יחסי של המשכנתא בהתאם לעמידה בקריטריונים מסוימים וקבלת "ציון" זכאות. כיום הלוואת זכאות הינה בריבית שנתית של 3%. יש להגיש בקשה לזכאות, למלא טפסים ולקבל תעודת זכאות רשמית. לוח סילוקין: טבלה המפרטת למעשה את זמני וסכומי החזרי המשכנתא, כאשר במקרים רבים סכומי ההחזר הם נומינליים ואינם כוללי הפרשי הצמדה וריבית משתנה שאי אפשר לחזות באופן ודאי כמובן. לוח שפיצר: שיטת חישוב לוח הסילוקין נפוצה מאוד ביותר בשוק המשכנתאות הישראלי. סכום ההחזר שמשלם הלווה לבנק כולל את הריבית וההצמדה אם ישנה ונותר קבוע לאורך כל תקופת ההחזר. ריבית משתנה: כאשר שיעור הריבית על המשכנתא משתנה בתקופות שונות ועל פי מפתח ריבית מוגדר (פריים למשל). הריבית אינה קבועה ואינה ודאית לאורך תקופת החזר המשכנתא. ההיפך הוא ריבית קבועה.