עמלת פירעון מוקדם היא קנס החל על לווה המעוניין לפרוע את ההלוואה שלקח מהבנק במועד מוקדם יותר מהמועד שנקבע. העמלה כוללת בתוכה מספר עמלות: עמלת היוון, עמלת הפרשי שער (אם ישנה הצמדה למטבע חוץ), עמלת אי הודעה מראש, עמלת מדד ממוצע (כשיש הצמדה למדד) ועוד.
באופן כללי, רוב נוטלי המשכנתאות מקיימים את סעיפי החוזה ביניהם לבין הבנק, ואינם מפירים סעיף כזה או אחר, כמו: החזרים חודשים, משך תקופת ההלוואה וכיוצא באלה.
לפעמים חייבים לפרוע את המשכנתא מוקדם
תרחיש אפשרי נוסף הוא שהלווה בחר במסלול משכנתא צמודה למדד המחירים לצרכן או למטבע חוץ, והוא צופה שהמדד יעלה והפרשי ההצמדה שיהיה עליו להחזיר מידי חודש בחודשו יהיו בסכומים גבוהים שהוא לא יוכל לעמוד בהם. אי לכך, הוא מעוניין לשלם את יתרת ההלוואה במהירות האפשרית, ולא לחכות עד לתאריך פירעון ההלוואה המקורי.
לא תמיד משלמים קנס!
כאמור, לא בכל מסלולי המשכנתא קיים המושג של עמלת פירעון מוקדם, ישנם מסלולים כמו: משכנתא על בסיס ריבית פריים, משכנתא צמודה בריבית משתנה ועוד, במסלולים אלו ישנה אפשרות הנקראת: תחנות יציאה – ישנם מועדים מסוימים שהבנק קבע שבמועדים אלו יכול הלווה לפרוע את ההלוואה ולצאת מהמסלול מבלי לשלם עמלה, למרות שלפי ההסכם עדיין לא הגיע תאריך הפירעון הסופי.