ריבית ליבור נכללת תחת המושג 'ריבית משתנה': ריבית התלויה ומשופעת מגורם מסוים, וכאשר אותו גורם משנה/ משתנה, הריבית נקבעת מחדש על פי השינויים שהתבצעו. ליבור (LIBOR) אלו ראשי תיבות באנגלית של:London Inter Bank Offered Rate. כלומר: הריבית הבין בנקאית המוצעת בלונדון.
מה הנתון אומר?
הריבית מייצגת את שיעור הריבית שעל פיו הבנקים מוכנים להלוות האחד לשני הלוואות בינלאומיות, והיא מחושבת באמצעות סקר יומי הנערך בקרב מספר בנקים נבחרים בלונדון לגבי העלויות הכרוכות בהלוואות לטווח קצר, והלוואות לתקופה של שנה.
התוצאה שהתקבלה לאחר חישוב הממוצע, מוגדרת על ידי הארגון הבריטי כ- ריבית הליבור, ומרגע קבלת ההחלטה על שיעור ריבית הליבור, הריבית חשופה לשינויים ולסיכונים השונים הקיימים במשק, כמו: רמת הנזילות, וכיוצא בזה.
לדוגמא: שער הדולר, שער היורו וכדומה, והיא מושפעת הימנו, הריבית שהלוואה זו נושאת היא ריבית הליבור- ריבית המשתנה לעיתים קרובות ומעמידה את הלווה במצב של חוסר וודאות לגבי ההחזר החודשי הבא על חשבון ריבית.
ריבית ליבור – יותר טוב מריבית פריים
ריבית הפריים זוהי ריבית משתנה גם כן, הנגזרת מהריבית שקובע בדרך כלל הבנק המרכזי של אותה המדינה, הריבית נקבעת בבנקים כריבית יסודית ובסיסית בעת מתן הלוואות ללקוחות הבנק. בישראל, לדוגמא, בנק ישראל הוא הבנק המרכזי של המדינה ועל כן הוא זה שקובע את שיעור הריבית.
את ריבית הליבור ניתן לשלב במסלולי משכנתא שונים, אך קודם לכן יש לבדוק האם הבחירה במסלול משכנתא הנושאת ריבית ליבור היא אכן בחירה כדאית, בהתייחס לפרמטרים שונים המתווספים להלוואה. אך, כמצוין לעיל, ריבית הליבור נפוצה בעיקר במשכנתא הצמודה למטבע חוץ (מט"ח).